Hakkımızda

Ofset Baskı Nedir!

Ofset Baskı Nedir! | Arcs Dijital Ofset Matbaacılık

Ofset Baskı Nedir! Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir.

Ofset Baskı: Mürekkep ve su birbirine karışmamaktadır.

Ofset Baskı: Kitap, Dergi, Gazete, Broşür, Karton ambalaj ağırlıklı kullanım alanına sahiptir.

Ofset Baskı: Baskıda atık daha fazla olur.

Ofset Baskı: Kalitesi daha iyidir ve güneş ışığına maruz kaldığında herhangi bir solma yaşanmaz.

Ofset Baskı: Kalıplara dayanan bir yöntem olduğundan üzerinde değişiklik yapılamamaktadır.

 

Dijital ve Ofset Baskı Hakkında

Günümüzde en çok bilinen baskı tekniklerinden ikisi ofset ve dijital baskı olabilir. Bu baskı çeşitlerinin isimleri her ne kadar günlük dilde biliniyor olsa da aslında içerikleri ve farklılıkları çok fazla bilinmemektedir. İki baskı çeşidinin de birbirine göre bazı avantajları bulunmaktadır. Ayrıca her iki baskı tekniğinin farklı ihtiyaçlara cevap verdiği özel uygulamaları vardır. İki baskı tekniğini birbirinden ayıran en önemli özellik çalışma şekilleridir. Ofset baskı türünde mürekkep ile su birbirine karışmamaktadır ve bu prensip ile baskı yapılır. Dijital baskı ise adından da kolayca anlaşılabileceği gibi bilgisayar desteği ile gerçekleştirilmektedir.

Dijital Baskı ve Ofset Baskı

Ofset baskı günümüzde genellikle kitapların, gazetelerin, dergilerin, broşürlerin ve karton ambalajların basılmasında kullanılan bir baskı tekniğidir. Türkçeye, İngilizce OFF-SET kelimesinden geçmiştir. Ofset sistemi taş baskıya oldukça benzemektedir. Dijital baskı ise bilgisayar ortamında hazırlanmış olan tasarımların basılması yöntemidir. Genel olarak reklamcılık, tekstil, mobilya ve cam sektöründe kullanılmaktadır. Günümüzde kullandığımız bilgisayar yazıcılarına benzeyen dijital baskı makineleri kullanılmaktadır ancak bu makineler 160-180-200-250-320-500 santimetre kadar genişliğe sahip olabilir ve sınırsız uzunlukta baskı yapabilirler.

İki Baskı Şekli Arasındaki Farklar

Her iki baskı şeklinin de kullanıldığı yere göre bazı avantajları bulunmaktadır ve birbirlerine karşı da bazı üstünlükleri mevcuttur. Ofset baskının kalitesi dijital baskının kalitesinden çok daha üstündür ve güneş ışığına maruz kaldığında herhangi bir solma yaşanmaz. Ofset baskıda, dijital baskıya göre daha fazla atık ortaya çıkar. Ancak dijital baskıda solvent kullanıldığı için her ne kadar ofset baskıya göre çok daha az atık ortaya çıksa da insan sağlığına çok daha zararlıdır. Ofset baskıda baskı yapılabilmesi için kalıplar yapılır bundan dolayı kalıplar yapıldıktan sonra çok fazla düzenleme ya da değişiklik yapılamamaktadır ancak dijital baskıda basılacak tasarım bilgisayardan makineye gönderildiği için hem baskıdan önce hem de baskı sürecinde müdahil olmak ve büyük değişiklikler yapmak son derece kolaydır. Ayrıca kalıp kullanılmadığı için dijital baskı çok daha hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu yüzden günümüzde sıkça tercih edilmektedir. Ancak ofset baskı için hazırlanan tabakalar son derece dayanıklıdır ve 1.000.000 baskıya kadar kullanılabilmektedir bu yüzden ofset baskılar günümüzün ekonomik baskı tekniklerinden bir tanesidir. İki baskı tekniği de günümüzde sıkça tercih edilmektedir. Dijital baskıda birim maliyetleri daha standarttır ve baskı miktarı ofset baskıya göre çok daha rahat ölçeklendirilebilir. Dijital baskı son yıllarda konvansiyonel baskı tekniklerine göre hızlı gelişmektedir ancak hala arada maliyet ve kalite gibi önemli iki fark bulunmaktadır.

Baskı Teknikleri Neye Göre Seçilmelidir

Ofset baskı ile dijital baskı arasında görüldüğü üzere kalite, hız, kullanım kolaylığı, değişiklik ve basım arasından oldukça önemli farklar bulunmaktadır. Ofset ve dijital baskı arasındaki farklar kullanım alanını belirleyen en büyük özelliklerden biridir. Kitap ya da dergi kapağı gibi kapak baskılarında ofset baskı tercih edilirken broşür basımı için dijital baskı tekniğini tercih etmek çok daha doğru olacaktır. Ofset baskı her ne kadar kaliteli ve vazgeçilmez bir baskı tekniği olsa da çok fazla düzenleme gerektirebilecek işlerde dijital baskının bilgisayar desteğinden dolayı yetersiz kalmaktadır. Diğer taraftan istediğini hızlı bir şekilde almak isteyenler de tercihlerini dijital baskıdan yana kullanacaktır. Genel olarak az ve orta tirajlı işleri daha hızlı ve daha düşük maliyetle elde etmek isteyenler dijital baskıyı daha yüksek tirajlı ve daha kaliteli baskı elde etmek isteyenler de ofset baskı tekniğini tercih etmelidir.